main pctre

main pctre

Monday, January 2, 2012

Amalan Pemakanan Semasa Hamil~pengalaman sendiri


da mention awal2 kan, pengalaman sendiri,,so ak nk share about apa yang aku amalkan sekarang,,,:)

1. acid folic

aku amek acid folic ni masa 3 bulan sebelum nak mengandung,,iaitu masa bulan mei 2011 sebabnya aku planning nak pregnant masa praktikal iaitu dalam bulan julai or ogos,,,ternyata ALLAH SWT tunaikan impian aku,,syukur,,acid folic ni untuk pembentukan janin..perlu untuk wanita yang ingin hamil dan wanita hamil pada trimester pertama..aku amek hingga 4bulan pragnant..


acid folic ni banyak jenis,,tapi yang ni paling elok
sebab sekali ngan vitamin  C dan vitamin complex,,
brand abbott memang terbaik...RM33, 30 kapsul...1biji sehari waktu pagi
mahal skit kalau nak compare ngan brand lain dalam rm10 je,,


2. spirulina, elken

spirulina ni memang aku amek sebelum mengandung lagi,,,tapi bila da mengandung lagi2 la digalakkan sebab ianya banyak vitamin dan sesuai untuk yang tidak suka makan sayur..heheheh macam aku,,,kakak aku amalkan makan ni masa pragnant, baby dia jarang demam dan kulit xsensitif, putih gebu,,,n masa lahir xkuning,,,harap2 my baby pon jdi cam tu jugak,,,

yang ni aku amek 15biji pagi n 15 biji malam,,,kenyang sungguh telan  sebab banyak,,hehe
rm80+ = 250 biji
rm100+ = 500 biji
*sorry aku lupa harge dia sebab hubby yg salu belikan




3. calsium dan susu

kalsium dan susu memang wajib minum untuk preggy women sebabnya kalsium sangat diperlukan untuk tumbesaran bayi dalam kandungan..masa aku first pragnant aku minum anmum, then xsempat habis satu paket aku tukar yang perisa coklat,,ahhh lagi xley minum perut aku meragam minum yang perisa coklat,,,pastu tukar lagi brand abbort, similac mom,,,yang ni banyak khasiat ada ngan acid folic n smua bagai,,tapi aku xley minum perisa vanila dia kuat sangat,,,xsampai suku tin pon minum,,,ish3 membazir betul...masa dok tukar2 susu ni,,kandungan aku  2 bulan,,memang xley telan kalau xsedap,,so aku beli kalsium tablet,,,untuk gantikan susu,,pastu koleksi susu aku bertambah lagi bila tiap kali pegi check up kt kbmc dia akan beri sampel susu,,,masa pegi shoping kat 9months, pavilion pon dapat,,,yang ni best,,,nestle mom & me...sedap sangat rasa dia,,,sampai sekarang aku minum..

tu yang belah kiri, mom n me,,paling sedap rasa dia,,,350g rm21.00
yang similac mom tu rm34.90 700g~bagus sebab ada 5 khasiat tengok kat tin tu,,mlas nk tulis hahaha
yang lain2 tu kbmc bagi,,,


4. minyak ikan

yang ni aku telan 1 biji sehari, start masa kandungan 3 bulan,,untuk pekembangan otak bayi,,moga baby sihat dan pintar...
yang kuning belah kanan tu minyak ikan, yang kiri tu kalsium,,
boring betul telan benda ni,,,
kadang2 sampai temuntah sebab kenyang telan supplement


5. obimin

yang ni untuk darah,,dr lily yang bagi,,tapi aku jarang2 telan,,sebab banyak sangat nak kena telan so aku memandai reject benda yang aku xsuka hahhaha jangan tiru pangai aku,,




6. buah-buahan

aku makan buah buahan sangat banyak,,,dalam 1.5kg-2kg sehari,,sebabnya aku selalu lapar xkan nk makan nasi memanjang,,so aku amek buah,,lagi satu buah ni untuk elakkan sembelit,,orang hamil selalu dapat sembelit tapi syukur aku xpenah sembelit lagi sampai sekarang,,,mybe sebab kuantiti buah aku makan tuuu ,,,hehehe salu aku makan buah kiwi, naga, mangga, jambu madu, jambu batu, limau, sunkist makan sebelum bekfest..n paling penting delima,,wajiiiiiiiib tu untuk orang pragnant tau,,,


ok la,,mesti tekejut kenapa aku rajin updates blog,,sebabnya aku tesangat boring dk umah ni,,,xtau nak buat ape,,suri rumah tangga fulltime,,memang seronok tapi agak boring,,,huh!

3 comments:


  1. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    ReplyDelete
  2. This piece of writing will assist the internet people for setting up
    new webpage or even a weblog from start to end.


    Have a look at my web site payday loan lenders

    ReplyDelete
  3. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. makanan tambahan untuk ibu hamil

    ReplyDelete

mr & mrs faiz

mr & mrs faiz